font resizer

Mortal Kombat: Shaolin Monks (Playstation 2, Xbox)


Ανελέητο ξύλο μέχρι θανάτου και fatalities μέχρι να μην σου μείνει παρανυχίδα είναι μια σύντομη περιγραφή της σειράς Mortal Kombat. Έλα όμως που έρχεται το Shaolin Monks να δικαιώσει μεν τον τίτλο του αλλά να επισημάνει ότι δεν είναι απλώς παιχνίδι ξύλου αλλά παιχνίδι ξύλου με υπόθεση (όπως οι καλές τσόντες…). Δηλαδή τον δέρνεις τον αντίπαλο (και του αφαιρείς και την σπονδυλική στήλη) αλλά τώρα έχεις κάποιο λόγο, δεν το κάνεις έτσι επειδή ξύπνησες με νεύρα.

Η ιστορία τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο MK1 και το MK2. Οι μαχητές της γης νίκησαν τους αντίστοιχους του Outworld (τελικό σκορ 2-0 άσσος, άσσος από ημίχρονο) και έτσι έσωσαν την γη από τις ορδές του αυτοκράτορα του Outworld. Όμως ο μάγος Shang Tsung δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα (το είχε παίξει over) και παγιδεύει τους νικητές Liu Kang και Kung Lao να τον ακολουθήσουν στον Outworld. Εσείς διαλέγετε έναν από τους δύο και ξεκινάτε το ταξίδι σας στον μακρινό (;) και αφιλόξενο κόσμο. Δεν είστε όμως μόνοι (έτσι θα σας άφηναν βρε;). Στον δρόμο σας θα βρείτε πολλούς φίλους και εχθρούς, γνωστούς από την σειρά που θα σας βοηθήσουν ή θα σας κάνουν την ζωή μαρτύριο. Ανάμεσα τους ο Scorpion (ωροσκόπο δεν ξέρω), ο Sub-Zero (Κελσίου ή Φαρενάιτ θα σας γελάσω), ο Reptile (πολύ ευφάνταστο…), ο Goro (με τα 4 χεράκια του κάνει κάτι πίτες όνειρο) και αρκετοί άλλοι από το σύμπαν του MK που κάνουν guest.


Το παιχνίδι περιλαμβάνει μερικούς πολύ δύσκολους γρίφους (όπως πέτα τον εχθρό στα καρφιά για να ανοίξει η πόρτα ή πέτα τον εχθρό στο οξύ για να κατεβεί η γέφυρα ή πέτα τον εχθρό στη λάβα για να κερδίσεις ένα Fiat Punto) που δίνουν την αίσθηση της εξερεύνησης και αν μη τι άλλο οξύνουν το μυαλό και την κρίση του gamer.

Στον οπτικό τομέα το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο (έχει μια «απόκοσμη» ομορφιά) και έχει ποικίλα περιβάλλοντα βασισμένα στις πίστες του ΜΚ2. Και οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι - ακόμη και όταν είναι ακρωτηριασμένοι. Ο χειρισμός δεν είναι ο κλασσικός του ΜΚ μιας και το παιχνίδι είναι 3D και έτσι έχουμε μια προσέγγιση 360 μοιρών στις κινήσεις των πρωταγωνιστών οι οποίες είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων ΜΚ αλλά πλέον γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το νέο σύστημα είναι αρκετά εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο για να εμπεδωθεί.



Στον ήχο θα συναντήσουμε κλασσικές μελωδίες του ΜΚ που είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ποτέ κουραστικές. Όπως πάντα οι διάλογοι είναι τραβηγμένοι από τα μαλλιά και δεν φτάνει αυτό αλλά οι voice actors υπερπαίζουν. Δεν μπορούσαν να το κάνουν χειρότερο…Τουλάχιστον βγάζει γέλιο, έστω και για λάθος λόγο.

Εν τέλει αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για συνέχεια των ΜΚ: Mythologies και MK: Special Forces τότε η Midway έχει κάνει εκπληκτική δουλειά. Αν το πάρουμε σαν μεμονωμένο παιχνίδι τότε είναι ένα μέτριο υποκατάστατο του God of War που θα το λατρέψουν οι fans όλοι οι υπόλοιποι απλά θα αδιαφορήσουν.

FINISH ME!