Πόσο αλλιώτικη θα ήταν η αγορά των video games αν κάποια πράγματα γινόταν διαφορετικά; Μια αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, θα είχε, άραγε, τη δύναμη να διαμορφώσει μια άλλη πραγματικότητα στο σημερινό status quo της βιομηχανίας; Ας δούμε μερικά πιθανά και ενδιαφέροντα σενάρια:
Σενάριο #1
Η Atari γίνεται προμηθευτής του Nintendo Entertainment System (NES) στις ΗΠΑ.
Το NES πουλάει σαν τρελό (έλα;). Η Atari εξαγοράζει την Nintendo και την μετονομάζει σε Atari Japan. Η Atari έχοντας τα δικαιώματα από τα παιχνίδια της Nintendo κυκλοφορεί στο Atari 2600 φτωχά ports των Super Mario Bros και The Legend of Zelda τα οποία θεωρούνται αποτυχημένα και θάβονται στην έρημο του Γκόμπι για να ξορκιστεί το κακό. Το Master System στέκεται σαν αντίπαλο δέος στο NES (χωρίς τα εκβιαστικά συμβόλαια της Ninty να απειλούν τις 3rd parties εταιρείες) και το GameBoy δεν δημιουργείται ποτέ (και κατ’ εξακολούθηση και το φορητό gaming).
Σενάριο #2
Το PlayStation κυκλοφορεί σαν CD add-on του Super Nintendo Entertainment System (SNES).
Το περιφερειακό αποτυγχάνει να πουλήσει τα αναμενόμενα. Ακόμη και “system sellers” όπως το “Super Mario CD” και το “Super PlayStation Metroid” δεν βοηθούν την κατάσταση. Η Sony «τα σπάει» με την Nintendo και αποσύρεται από την αγορά των video games βλέποντας ότι είναι χαμηλής δυναμικότητας για τις φιλοδοξίες της. Η Nintendo κυκλοφορεί το Nintendo64 με μόνο αντίπαλο το Sega Saturn και η κόντρα της με την Sega συνεχίζεται...
Σενάριο #3
Το Dreamcast ποτέ δεν πεθαίνει...
Συνεχίζει και μετά το 2001 να ανταγωνίζεται το PS2 με την μάχη να κρίνεται στον πόντο μέχρι το τέλος του lifespan των κονσόλων και αφήνει σε τριτοτέταρτες θέσεις τα Gamecube και Xbox. To online gaming γίνεται καλύτερο μιας και το SegaNet εξελίσσεται και προσπαθεί να το ανταγωνιστεί το Xbox Live. H Sega το 2002 κυκλοφορεί το DVD add-on, Sega DVD για το Dreamcast (ο λύκος κι αν εγέρασε...) για να κυκλοφορήσουν στην κονσόλα της νέα, μεγαλύτερα παιχνίδια και να ηρεμήσει τους αφηνιασμένους gamers που με petitions στο internet ζητούν το GTA (που δεν χωράει σε GD-ROM) στο Dreamcast. Το 2005 η Sega κυκλοφορεί το Dreamcast 2-HD με το TVD (Terra Versatile Disc) σαν μέσο αναπαραγωγής. O Sonic δεν έχει καταντήσει το πτωχό πλην τίμιο ξαδερφάκι του Mario από την Ταγκανίκα αλλά βρίσκεται στις δόξες του...
Σενάριο #4
Το Virtual Boy (VB) κάνει τρομερή επιτυχία...
Όλοι κυκλοφορούμε με γυαλιά μυωπίας, τρώμε τις ασπιρίνες σαν καραμέλες (από τους πονοκεφάλους) και γύρω από τα μάτια μας έχουμε λευκά σημάδια (σαν αυτά που αφήνει το μαγιό μετά από ηλιοθεραπεία). Το φορητό gaming δίνει την θέση του στο Virtual φορητό gaming. Η Ninty μετά από κάνα χρόνο βγάζει το VB pocket που είναι το VB με διαφορετικά χρώματα. Μετά από 5-6 χρόνια βγάζει το VB color με έγχρωμη οθόνη. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί cartridges ακόμη και όταν κυκλοφορεί την επανάσταση στο Virtual φορητό gaming με το Vii όπου χρησιμοποιεί αισθητήρα κίνησης και νανοτεχνολογία για να «καταλαβαίνει» τις κινήσεις των ματιών μας και το ύφος μας. Συνεχίζει να είναι ο κυρίαρχος της αγοράς ακόμη και όταν η Sony κυκλοφορεί το VPSP (Virtual PlayStation Portable) με πολύ καλύτερα γραφικά και με ένα καινούριο format αναπαραγωγής το UMD που αναμένεται να κάνει θραύση!
Σεναριο #5
Το Guitar Hero δεν συλλαμβάνεται ποτέ σαν ιδέα.
Τι θα είχαμε αν δεν κυκλοφορούσε ποτέ το Guitar Hero;
Η απάντηση είναι μονολεκτική: ΗΣΥΧΙΑ