font resizer

Greeks do it better... και στα video games!

Ναι εντάξει, είναι λίγο παραπλανητικός ο τίτλος. Δεν είμαστε ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (άλλα λέει εδώ) όμως, όπως πάντα, αν θέλουμε είμαστε μπροστάρηδες! Την τελευταία δεκαετία του αιώνα και καθώς με την είσοδο των 32/64bit μηχανημάτων το gaming γίνονταν mainstream, ο ελληνικός ειδικός τύπος είδε φως στα video games και είπε να περάσει να πιει ένα καφέ! Πολλά περιοδικά, ακόμα και για μηχανήματα που δεν πούλαγαν ιδιαίτερα καλά (βλ. Saturn) έκαναν την εμφάνιση τους (και πολύ σύντομα έκαναν και την εξαφάνιση τους!) και επιτέλους οι Έλληνες αντιπρόσωποι των εταιρειών της βιντεογκεϊμικής βιομηχανίας στην χώρα μας είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τη πραμάτεια τους (πάρε, πάρε έχω και μεμορη καρντ και ραμπλ πακ λέμεεε...). Γιατί καλό το διαδίκτυο, αλλά για να μου πει ποιος ξέρει τι ποσοστό διείσδυσης είχε το 1997 το internet στην Ελλάδα; Δεν βλέπω χέρια… Γι' αυτό λοιπόν και ο μόνος τρόπος να κάνεις ένα παιχνίδι γνωστό ήταν να το προβάλεις από κάποιο έντυπο.

Δεν ξεκίνησαν ευφάνταστα οι διαφημιστές και μαρκετίστες... Μια φωτογραφία από το εξώφυλλο του παιχνιδιού, ο τίτλος του από κάτω/πάνω/πλάγια, για ποιο μηχάνημα κυκλοφορούσε άντε και κάνα τηλέφωνο του διανομέα έτσι για να δείξουμε ποιοι είμαστε! Αλλά δεν αργήσαμε να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει!


Nintendo


Και να οι διαφημίσεις του Nintendo 64 με πονηρά υπονοούμενα! Την στιγμή που η Ninty κοιμόταν τον ύπνο του cartridge, η Nortec έβαλε τα μεγάλα μέσα. «Τι θα γίνει Yamauchi (ο τότε πρόεδρος της Nintendo) με το προφίλ μας; Ακόμα τα προνήπια θα κυνηγάμε; Αφού δεν ανοίγεσαι εσύ θα προχωρήσουμε μόνοι μας...» Ορίστε τα αποτελέσματα:

Το stick μου, δίνει χαρά…


Σας παίρνω και τους 4 μαζί, χωρίς έξτρα χρέωση...


Game Boy Advance SP for Men (με άρωμα φρούτα του δάσους)


Ενήλικα λογοπαίγνια, ένα σοβαρό N64 λογότυπο (όχι τα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο Αιγαίο...) και πολύ πιασάρικες ατάκες (wanna play? HELL YEAH!). Και δεν περιορίστηκαν μόνο στα περιοδικά για video games αλλά το προχώρησαν, βάζοντας αυτές τις διαφημίσεις και σε περιοδικά όπως Playboy και Nitro! Έμπαινε Nortec έμπαινε!


Sony


Οι διαφημίσεις για το πλαστέλι (έτσι λέμε το PlayStation στην επαρχία) πάντα μου φαίνονταν κομματάκι περίεργες. Και οι τηλεοπτικές αλλά και αυτές των εντύπων είχαν κάτι που σε έκαναν να νιώθεις λίγο γκαγκά. Αλλά πάντα είχαν το κατιτί τους που σε «ανάγκαζαν» να τις προσέξεις!

Σαν να μου ήρθε μια λιγούρα!


Προχθές έκανα τσεκ απ δεν μου 'πε τίποτα ο γιατρός...


Πολλά χρόνια θα ζήσεις και ένα δρόμο θα διαβείς σε έξι. Τώρα έξι μέρες, έξι μήνες, έξι χρόνια θα σε γελάσω...


Ιδιαίτερες και σίγουρα αξιοπρόσεκτες. Οι διαφημιστές της Sony πρέπει να ήταν λίγο «Λόλα να ένα μήλο» την εποχή εκείνη (ήταν απότομη η ανέλιξη στην κορυφή της βιομηχανίας) αλλά η δουλειά τους ήταν ξεχωριστή και σίγουρα πρωτότυπη.


Sega


ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ, ΤΟ ΖΕΙΣ! Πολύ καλή προσπάθεια της Zegetron να κουνήσει λίγο το Saturn από τα ράφια. Δεν τα κατάφερε, αλλά τι να σου κάνει κι αυτή αν η μαμά Sega τα έχει εντελώς χαμένα και δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει (Saturn, 32Χ, Mega CD).Killer line-up της κονσόλας με παιχνιδάρες (Tomb Raider, Duke Nukem 3D, Sega Rally, Sonic 3D - ναι θα ‘θελε) και network capabilities (ΟΟΥ ΜΑΗ ΓΚΟΝΤ). Και με ατάκα που την άκουγα συνεχώς και μου είχε κολλήσει – Και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Κρίμα για το Saturn, του άξιζαν καλύτερα…

Οι έντυπες ελληνικές διαφημίσεις για video games έχουν πάρει, πλέον, το δρόμο των περιοδικών! Κατηφόρα. Από εκεί που είχαμε μισό περίπτερο με περιοδικά να χαζέψουμε (Pixel, GamePro, Games, PlayStation Magazine, PlayStation 2 Official Magazine, PlayStation Tips, Nintendo World, PlayOn!, PS2 magazine, Play, Sega Power… ξεχνάω κανένα;) τώρα μια χούφτα χιόνι… Κρίμα πάντως τέτοιο ταλέντο να πάει χαμένο, ας είχαμε τουλάχιστον τηλεοπτικές διαφημίσεις να ξεγελιόμαστε… αλλά αφήστε καλύτερα αυτές κοστίζουν…