font resizer

Τα video games στην ελληνική tv.

Κι όμως τα κανάλια δεν καταργήθηκαν μετά την κυκλοφορία του Atari 2600. Υπάρχουν ακόμα και είναι περισσότερα απ’ όσα τα θυμάστε. Θα μου πείτε, και τι με νοιάζει εμένα αφού ο μόνος λόγος που ανοίγω πλέον την τηλεόραση είναι για να παίξω κάποιο game άντε και για κάνα επεισόδιο του Μπομπ Σφουγγαράκη. Τι άλλο να κάνω; Να δω ειδήσεις και να ψυχοπλακωθώ; Να παρακολουθήσω ελληνικές σειρές και να πέσω στα ταβόρ; Ή μήπως να δω μουσικά video clip στα οποία μια άσχημη, ερμαφρόδιτη, κοκκάλω τραγουδάει με κάτι ελαφρά ντυμένες ξεφωνημένες για κάποιον Αλεχάντρο; Σήψη… Κι όμως υπήρχαν, υπάρχουν και, λογικά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκπομπές που απευθύνονται σε εμάς τους gamers. Από αρχαιοτάτων χρόνων (90’s) υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση προγράμματα με θέμα τα βιντεοπαιχνίδια με πρωτοπόρους την κρατική τηλεόραση και τα μουσικά, νεανικά κανάλια της χώρας.


Βαδίζοντας στο 2000
Το 1991 στο Κανάλι 29 ξεκίνησε η εκπομπή "Βαδίζοντας στο 2000". Την εκπομπή παρουσίαζε ο νεαρός Ανδρέας Κουρής (σημερινός ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Mad). Η εκπομπή αν και φανερά ερασιτεχνική και όχι πολύ καλοστημένη είχε μεράκι. Παρουσίαζε κυρίως παιχνίδια για Amiga και καταγράφεται ως η πρώτη εκπομπή με κύριο θέμα της τα video games.

Computer show
Επίσης τo 1991 αλλά στην κρατική τηλεόραση ξεκίνησε η προβολή του “Computer show”. Παρουσιαστές της εκπομπής ήταν οι Αντώνης Λεκόπουλος και Γιωργος Κυπαρίσσης αμφότεροι συντάκτες του Pixel. Η εκπομπή παρουσίαζε παιχνίδια για home computers και είχε αρκετό χιούμορ (τι άλλο θα μπορούσε να έχει αφού μιλάμε για εκπομπή με συντάκτες του Pixel!). Με διάφορα σκετσάκια και κόντρες στο στούντιο σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις παιχνιδιών τράβηξε πολλούς gamers. Το cult following του Pixel την καθιστά αυτόματα καλτιά ανάμεσα στις εκπομπές τις ελληνικής tv.





Mad Games
Το 1998 ξεκινά η προβολή του Mad Games με παρουσιαστή τον Θάνο Χάντζο. Η εκπομπή παρουσίαζε αποκλειστικά παιχνίδια για PlayStation με την χορηγία της Sony Hellas και του περιοδικού Games. Reviews, cheats, trailers και διαγωνισμοί συνέθεταν ένα ευχάριστο mainstream πρόγραμμα που ωφελήθηκε από την αρκετά μεγάλη, εγκατεστημένη βάση χρηστών PlayStation στην χώρα μας.



Enter

To 2000 προβάλλεται η εκπομπή Enter στο Mad. Με παρουσιαστές τους Θοδωρή Ραφτόπουλο (τότε διευθυντή του περιοδικού Games), Θάνο Χάντζο (συντάκτη του περιοδικού Games) και Στάθη Καβούκη προσπάθησαν να εξελίξουν την συνταγή του Mad Games κάνοντας την εκπομπή πιο χαλαρή και παρεΐστικη. Όπως και το Mad Games απευθυνόταν σε mainstream κοινό.

Mad Games
Το 2008 το Mad Games έκανε την επανεμφάνιση του στους δέκτες μας με παρουσιαστή αυτή τη φορά τον συντάκτη του PC World Δημήτρη Καρέτσο. Η εκπομπή κυμαίνονταν σε πιο ενημερωτικά και multiplatform πλαίσια από τους προκατόχους της στο Mad και εκτός των trailers είχε και ζωντανές παρουσιάσεις παιχνιδιών. Είχε περισσότερο core κοινό αλλά δεν εμβάθυνε λόγω του target group του καναλιού.



Cyberland
Μια διαδικτυακή εκπομπή για video games έκανε την εμφάνιση της το 2009 στο njoytv.gr με το όνομα Cyberland. Οι παρουσιαστές Πάνος και Κατερίνα μας ενημερώνουν για τα νέα της βιομηχανίας με trailers, gameplay videos αλλά και για θέματα τεχνολογίας που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με βιντεοπαιχνίδια.



Game On

Η πιο πρόσφατη εκπομπή που έκανε την εμφάνιση της στην ελληνική τηλεόραση είναι του MTV με το όνομα Game On και παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Κουτσούμπα. Η εκπομπή ασχολείται με όλες τις πλατφόρμες και αν και σε πολύ πρώιμα στάδια μας έχει δώσει δείγματα γραφής για το μέλλον της.




Άλλες εκπομπές


Ψηφιακή Ελλάδα
Η εκπομπή της ΕΤ1 αφορά κυρίως την τεχνολογία αλλά αρκετές φορές ο παρουσιαστής της Ψηφιακής Ελλάδας, Νίκος Βασιλάκος μας παρουσιάζει παιχνίδια αλλά και καλεί στο στούντιο γνωστούς συντάκτες του χώρου.





G.A.N.G.
Το 2003 στο σημερινό Channel9 έκανε την εμφάνιση της η εκπομπή Games and Gamers ή αλλιώς "Gang". Την παρουσίαζαν τρεις gamers οι οποίοι με διάφορα σκετσάκια και έτοιμα κείμενα παρουσίαζαν παιχνίδια σε ανάλαφρους τόνους. Από τις πιο fun εκπομπές και η πιο αγαπημένη ανάμεσα στους Έλληνες gamers.


Όπως βλέπουμε ακόμα κι αν η χώρα μας δεν είναι καμιά υπερδύναμη στην βιομηχανία της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας με μεγάλη εγκατεστημένη βάση χρηστών, το μεράκι και η όρεξη κάποιων ανθρώπων μας έχουν δώσει ουκ ολίγες εκπομπές που να ασχολούνται με το χόμπι μας. Η έλλειψη ποιότητας και ο μερικές φορές ενοχλητικός ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα είναι κάποια από τα μειονεκτήματα των περισσοτέρων εκπομπών αλλά και πάλι τουλάχιστον υπήρξαν και έκαναν κάτι που άλλοι δεν τόλμησαν ή δεν σκέφτηκαν. Ένα τελευταίο έχω να πω: τιμή και δόξα στον άγνωστο παρουσιαστή-gamer που βγήκε σε τοπικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα να παρουσιάσει μια εκπομπή για video games, χωρίς χορηγούς – διαφημίσεις - υποστήριξη! Και είναι πολλοί αυτοί πιστέψτε με. Miyamoto bless them!


Ο Άγνωστος Gamer

σ.σ. Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο και να συλλέγω πληροφορίες για τις εκπομπές για video games στην Ελλάδα θεώρησα το έργο πολύ απλό και ότι δεν θα χρειαστεί κόπος για να το φέρω εις πέρας. Στο μυαλό μου είχα 2-3 εκπομπές που γνώριζα και παρακολουθούσα. Έλα όμως που όχι μόνο για να βρεις πληροφορίες και footage αυτών των εκπομπών πρέπει να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές αλλά από εκεί που είχα να κάνω με 2-3 ξεφύτρωσαν πολλές παραπάνω και όλες μου δινόντουσαν με πληροφορίες σταγονόμετρου. Κάποιος τίτλος που δεν ήταν ακριβής, ένα τοπικό κανάλι που δεν το ‘χα ξανακούσει και ένας άγνωστος παρουσιαστής συνέθεταν ένα συμπούρμπουλο αναζητήσεων που δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Ζητώ συγγνώμη εάν ξέχασα κάποια εκπομπή ή κάποια σημαντική παρουσία του χώρου. Ξέρω ότι το άρθρο είναι ελλιπές αλλά τουλάχιστον οι επόμενοι από μένα θα χρειαστεί να ψάξουν λιγότερο και για λιγότερα. Όποιος έχει υλικό και πληροφορίες για εκπομπές που δεν αναφέρθηκαν στο παραπάνω κείμενο ή αναφέρθηκαν ελλιπώς ας τις μοιραστεί με τους υπόλοιπους συνάδελφους/ συναγωνιστές gamers. Keep bringing them!