font resizer

Eastward: Η σπηλιά του Πλάτωνα

 Ζ
είτε σε μια υπόγεια πόλη, τρομαγμένοι και αποκομμένοι. Ο “πάνω” κόσμος είναι αφιλόξενος και επικίνδυνος. Μόνο όσοι έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και τιμωρούνται με εξοστρακισμό στέλνονται στον “πάνω” κόσμο για παραδειγματισμό. Ο δήμαρχος είναι ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος άρχων του υπόγειου αυτού κόσμου και κάθε του απόφαση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο πάνω κόσμος είναι τρομακτικός για τους κατοίκους της υπόγειας αυτής πόλης μιας και οι θρύλοι λένε ότι έχει μολυνθεί από το Miasma και όποιος τον επισκεφθεί είναι καταδικασμένος.
 
Το Eastward είναι ένα action adventure RPG, με top down προοπτική στο στυλ των δισδιάστατων Zelda. Χειρίζεστε τον John αλλά και την Sam, με τον καθένα να έχει τις δικές του δυνατότητες και περιορισμούς.
 
Το Eastward βρίθει από φιλοσοφικά ερωτήματα και αναζητήσεις, αλληγορίες, συμβολισμούς και λογοτεχνικές αναφορές. Κάθε τι έχει λόγο ύπαρξης και νόημα. Και όλα περιστρέφονται γύρω από το μίασμα και την σημασία του. Ο φόβος του “πάνω” κόσμου, οι θρύλοι για το τι υπάρχει εκεί. Ο τρόμος για το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο. Οι κάτοικοι αυτού του υπόγειου κόσμου θέλουν την ασφάλεια και την σιγουριά του γνωστού και του ορατού. Όταν τελικά οι πρωταγωνιστές μας εξοστρακιστούν, όλα δείχνουν ότι θα είναι καταδικασμένοι στην επιφάνεια. Η πύλη της εξόδου για τον πάνω κόσμο είναι φτιαγμένη από τηλεοράσεις που κρίνουν τους άξιους να παραμείνουν και αυτούς που πρέπει να φύγουν για τις “αμαρτίες” τους. Και καθώς το πόρισμα για τους πρωταγωνιστές μας είναι καταδικαστικό και θα μεταβούν την πύλη, ο δήμαρχος, ως εκτελεστική εξουσία του κάτω κόσμου αναφωνεί “την πάσα ελπίδα αφήστε όσοι περνάτε” (Δάντης, Η Θεία Κωμωδία: Κόλαση, σελ. 11-15)
 
Ο “Χάρος” που θα περάσει τις ψυχές στην κόλαση του πάνω κόσμου είναι ένα τρένο και θα οδηγήσει τον John και την Sam έξω απ’ την σπηλιά του Πλάτωνα, στην πραγματικότητα. Η διαδικασία της εξόδου είναι επίπονη, όλη η κανονικότητα τους κλυδωνίζεται. Η μέχρι τώρα ζωή τους και τα πιστεύω τους, τους έχουν κάνει αδύναμους. Αμφισβητούν τις αισθήσεις τους, που τους λένε ότι όλα είναι καλά, ότι όσα έμαθαν ήταν ψέματα. Με όλα όσα γαλουχήθηκαν τράφηκε ο φόβος για το διαφορετικό και τ’ άγνωστο. Προσφεύγουν στην άρνηση προκειμένου να διατηρήσουν την στρεβλή εικόνα της “κανονικής” τους ζωής και όχι αυτού του νέου κόσμου που αδυνατούν να κατανοήσουν και να δεχθούν.
 
Μόνο όταν συνειδητοποιήσουν ότι ήταν δέσμιοι της κανονικότητας που τους είχαν μπολιάσει και όχι της πραγματικότητας, είναι πραγματικά ελεύθεροι. Μακριά από την επίπλαστη ζωή, που ήταν βασισμένη σε θεωρίες και εικασίες που κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει και όλοι τις υπερασπίζονταν υπάκουα χωρίς ποτέ να αναρωτηθούν. Και αυτή η ελευθερία είναι το κλειδί της διαφυγής τους από την ασφάλεια του κατεστημένου.
 
Όταν επιτέλους βγαίνουμε στην επιφάνεια ξεκινάει το πραγματικό παιχνίδι προς την ανακάλυψη της αλήθειας για το μίασμα. Το παιχνίδι προωθεί την εξερεύνηση του κόσμου του, θέλει να βρούμε τα μυστικά του, να μιλήσουμε στους κατοίκους του και να αντιληφθούμε την αλήθεια του. Το μίασμα είναι η κάθαρση, η λυτρωτική δύναμη που εξαγνίζει τον κόσμο, αυτή που μετά την παρακμή θα δώσει την ώθηση της αναγέννησης.
 
Το Eastward έχει το περιτύλιγμα του χαριτωμένου action adventure αλλά ο κώδικάς του, η ψυχή του είναι μια φιλοσοφική αναζήτηση, ένας λαβύρινθος υπαρξιακών ερωτημάτων, ένας καταιγισμός ρεαλιστικών αφυπνίσεων. Αν το προτείνω; Φυσικά και ναι. Αν μπορείτε να αντέξετε τον αργό ρυθμό του και τους ατελείωτους διαλόγους του, τότε θα αποζημιωθείτε με ένα όμορφο ταξίδι στην έξοδο της σπηλιάς.