font resizer

Φύγε Yorda, κρατάω light gun!

Νεύραααα… Όλα μου φταίνε. Η χαμηλή ταχύτητα του internet, το τσουλούφι που πετάει και κάθομαι μισάωρο τον καθρέφτη να το ισιώσω, το πολύ κρύο νερό, το πολύ ζεστό νερό, το DVD που καίγεται πριν ολοκληρωθεί η εγγραφή του, το ρεύμα που κόβεται πριν προλάβω να κάνω save πριν τον τελευταίο αρχηγό, οι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών που έχουν δημιουργηθεί για να εκτοξεύουν την πίεση μου σε επίπεδα Φ.Π.Α., η παραγγελία ενός βιβλίου που έκανα εδώ και ένα μήνα και ακόμα να έρθει…
Α ναι, το προτελευταίο μπορώ να το κάνω θέμα. Ας ξεσπάσω πάνω τους:

Dora η μικρή εξερευνήτρια:
Δεν μας έφτανε που σε τρώγαμε στη μάπα κάθε σαββατοκύριακο στο καρτούν έπρεπε να βγεις και παιχνίδι; Γιατί; Για να μας ρωτάς συνέχεια που είναι ο χάρτης, που είναι ο κλέφτης, που είναι το βουνό, που είναι η αγριομολόχα; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RESET την τρέλα μου; Θα σου ’λεγα που είναι όλα αυτά αλλά έχεις χάρη που διαβάζουν και ανήλικα. I hope you die an agonizing death, mean bitch…
Ώπα και σε τρίο το Ντοράκι…

Ling Xiaoyu - Tekken:
Σταμάτα να συμμετέχεις στο Tekken αν δεν έχεις σοβαρό λόγο. Που έχεις γίνει ολόκληρη γαϊδούρα και ακόμα το όνειρο σου είναι να χτίσεις λούνα παρκ... Πήγαινε βρες τον Paul να ξαλεγράρεις κορίτσι μου. Και σταμάτα να κυκλοφορείς με το δύσμοιρο Panda που το ντύνεις σαν να είναι έτοιμο να βγει στο κλαρί... Σου είναι δύσκολο, επίσης να σταματήσεις να είσαι συνέχεια μες την τρελή χαρά και την ατέρμονη βλακεία;;; Μου έχεις σπάσει τα νεύρα.
Κοίτα χαρά το άπατρο…

Yorda - ICO:
Πόσο δύσκολο είναι να σταθείς για λίγο μόνη σου, χωρίς βοήθεια; Μήπως να αρπάξεις καμία βέργα και να βοηθήσεις να σωθούμε; Πόσο άχρηστη μπορεί να είσαι ώστε να κάθεσαι στην ίδια μεριά και να μην αντιστέκεσαι ούτε όταν σε τραβάνε οι εχθροί; Πόσο θέλω να σε αφήσω να σε κατασπαράξουν και να ησυχάσω. Τι μπορείς να κάνεις μόνη σου;;; Τι;;; Εκτός του να πεθάνεις ή να στέκεσαι ακίνητη; Ούτε να τρέξεις δεν μπορείς, πρέπει να σε τραβάω από το χέρι. Άχρηστη.
Θα σ’ το ξεριζώσω και θα σ’ το βάλω εκεί που ξέρεις…

Σκύλος - Duck Hunt:
Τι γελάς ρε κόπρο; Ποιος σε ταΐζει; Ποιος σε πλένει; Ποιος σε τρέχει στον κτηνίατρο; Και ποια η ανταπόδοση, να γελάς όταν δεν πετυχαίνω την ηλίθια πάπια! Αχάριστο τετράποδο... Για να ξεχάσω να πάρω Friskies να δούμε ποιος θα γελάει μετά...
Γέλα ρε μούργο, γέλα…

Tom Nook – Animal Crossing: Ρε παλιοτοκογλύφε... Σου ζήτησα εγώ άλλο όροφο; Σου ζήτησα να μεγαλώσεις το κωλόσπιτο μου; Που είμαι αναγκασμένος μια ζωή να μαζεύω μήλα, αχλάδια, κατσαρίδες, αράχνες, κουτσομούρες και ότι πετάει και κολυμπάει για να ξεχρεωθώ. Που να σου καεί η ταμειακή. Που να σου υποτιμηθούν τα Bells. Που να σου κλέψει τη δουλειά ο Redd.
Έτσι γλέντησες κι εμένα το κορμί μου…

Peach – Super Mario:
Τι θα γίνει κούκλα μου; Γίνεται να καλέσεις μια φορά τον Mario στο κάστρο και να μην κλεφτείς; ΜΙΑ ΦΟΡΑ! Μην το παίρνεις πάνω σου επειδή δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στο Mushroom Kingdom … Δεν θα σκάσει ο Mario, θα βολευτεί με κάνα μανιτάρι στο τέλος. Κι εσύ κάτσε να ξεσκατίζεις τα 7 παιδιά του Bowser, παλιοξενέρωτη ανοργασμικιά.. Δεν σε ξανασώζω μωρή, κάτσε με τη σαύρα... Αι σιχτήρ.
Αυτός σου αξίζει παλιοτσουλάρα…

Jason - Heavy Rain: Επειδή εσύ μας βγήκες υπερκινητικό και δεν μπορείς να βάλεις κώλο κάτω θα πρέπει να σε κυνηγάμε σε ολόκληρο το mall; Είσαι κουφός;; Jason, Jason, JASON. Πόσο δύσκολο είναι να κάτσεις σε μια μεριά ρε κωλόπαιδο; Έχω ξελαρυγγιαστεί να φωνάζω (ή να πατάω το Χ anyway) και εσύ με γράφεις... Στο τέλος τι κατάλαβες; Την πάτησες – ή μάλλον σε πάτησαν. Και πάει και το μπαλόνι, 2 δολάρια παρακαλώ, βάλε και τα έξοδα της κηδείας και πόσα θα μου πάρει ο ψυχολόγος για να ξεπεράσω την απώλεια… Μου κόστισε(ς) πολύ…
Ακόμα το κλαίω το μπαλόνι…

Ελληνικά περιοδικά για video games

Τι ωραίες εποχές την δεκαετία του ’90, που πήγαινα στην κυρα-Κούλα την περιπτερού και χάζευα ολόκληρο σταντ με περιοδικά για βιντεοπαιχνίδια μέχρι να αποφασίσω που θα πάει το χαρτζιλίκι μου! Δε λέω καλές και άγιες οι εποχές του internet που μαθαίνω για την κυκλοφορία του GTA V πριν ξεκινήσει την ανάπτυξη του η Rockstar αλλά δεν συγκρίνεται με τις 50 σελίδες γυαλιστερό χαρτί για διάβασμα χωρίς τον κίνδυνο η μυωπία να ξεπεράσει σε αριθμό τα δάχτυλα ενός χεριού μιας χελώνας νίντζα. Η ιστορία του ειδικού τύπου για ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι πλούσια και βοήθησε στην γενικότερη άνθηση της βιομηχανίας στη χώρα. Μπορεί αρκετά από τα περιοδικά που ακολουθούν να ήταν μεταφράσεις ξένων εντύπων αλλά σε μια εποχή που ο Έλληνας gamer είχε μηδαμινές πηγές πληροφόρησης, βοήθησαν στην ενημέρωση και «εκπαίδευση» πολλών από εμάς. Ας γυρίσουμε, λοιπόν πίσω το χρόνο σε μια αναδρομή στην ιστορία και να δούμε μερικά από τα περιοδικά για console video games που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας.


Gamer
Το περιοδικό Gamer ήταν το πρώτο έντυπο που ασχολούνταν αποκλειστικά με τα video games στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε το 1993 ως ένθετο του περιοδικού USER. Κάλυπτε μηχανήματα όπως Super NES, Mega Drive, Game Boy και Game Gear με news, previews, reviews, cheats και γενικά ήταν ένα πλήρες περιεχομένου, ένθετο έντυπο για την εποχή του.


GamePro
Το πρώτο περιοδικό για video games που είχε στο εξώφυλλο του τιμή και barcode (λέμε τώρα) ήταν το περιοδικό GamePro το 1995. Με την συνταγή (και την ύλη) του αντίστοιχου ξένου κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα περιοδικά του χώρου αφού κυκλοφόρησε για 12 συναπτά έτη. Στα πρώτα χρόνια αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από μεταφρασμένα κείμενα αλλά μετέπειτα απέκτησε δικό του χαρακτήρα και δικούς του συντάκτες. Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα με αλλαγές εκδοτικών οίκων, συντακτών, περιεχομένου κ.α. μας αποχαιρέτισε με το τελευταίο του τεύχος το 2007 έχοντας καλύψει σχεδόν 3 γενιές κονσολών.


Games

Το 1997 μέσα στην τρέλα και το άνοιγμα της αγοράς από το Playstation κυκλοφορεί το περιοδικό Games. Το έντυπο ήταν κατά κάποιο τρόπο η εξέλιξη των ολιγοσέλιδων αφιερωμάτων του περιοδικού Αλμανάκο στα βιντεοπαιχνίδια- αφού άνηκαν στον ίδιο εκδοτικό οίκο. Το περιοδικό ήταν τόσο δημοφιλές που είχε δική του εκπομπή για βιντεοπαιχνίδια στο Mad TV (Mad Games) και είχε διοργανώσει εκδηλώσεις αφιερωμένες στα games με τον τίτλο Games Festival. Το Games ήταν, μαζί με το GamePro, τα δημοφιλέστερα ελληνικά έντυπα για video games της χώρας, με φανατικούς αναγνώστες. Μετά από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο περίπτερο της γειτονιάς μας, το Games έκλεισε με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί στις αρχές του 2010 και μαζί του κατέρρευσε και το ράφι με τα multiformat ελληνικά περιοδικά.


Pixel N.G.

Το 1996 το «παραδοσιακό» Pixel γράφει το GAME OVER και κλείνει μια μακρά – επιτυχημένη περίοδο στον χώρο των υπολογιστών. Το 1997 αποφασίζεται η επανακυκλοφορία του περιοδικού σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας και εγένετο Pixel Next Generation ένα περιοδικό αποκλειστικά για console games. Το εγχείρημα δεν κράτησε πολύ μιας και το περιοδικό πλέον στόχευε σε διαφορετικό κοινό από αυτό που άφησε πίσω του με τους home computers και έτσι το Game Over ήταν αναπόφευκτο για δεύτερη φορά παρά την ποιότητα και τις δυνατότητες του εντύπου.


PlayStation Magazine
Με την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του Playstation παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα δεν θα αργούσε να έρθει και το, αποκλειστικά για την κονσόλα, περιοδικό. Το έντυπο κυκλοφόρησε το 1997 και μας συντρόφευε για αρκετά χρόνια μέχρι και την έλευση του OPS2 Magazine. Φυσικά ήταν καθαρά μετάφραση του αντίστοιχου Αγγλικού με το απαραίτητο συνοδευτικό demo CD σε κάθε τεύχος.


Sega Power
Κοντά στον βασιλικό… ποτίζεται και η γλάστρα. Το Saturn δεν πήγαινε και πολύ καλά αλλά αφού οι Πλεϋστεϊσιονάδες (όπως έλεγε γνωστό περιοδικό τότε!) είχαν δικό τους περιοδικό οι Sega fans δεν θα έμεναν έτσι. Το Sega Power κυκλοφόρησε το 1997 και ασχολούνταν κυρίως με παιχνίδια του Saturn αλλά είχε και κάτι ψιλά από Mega Drive και Game Gear συν ένα demo CD για Saturn σε κάθε τεύχος. Εννοείται ότι ήταν και αυτό μετάφραση του Αγγλικού αντίστοιχου εντύπου (Saturn Power) και δυστυχώς είχε την τύχη της κονσόλας που εκπροσωπούσε, με ελάχιστα τεύχη να κυκλοφορούν.


Nintendo World

Και να τι έλειπε να συμπληρωθεί η 32/64μπιτη γενιά! Το Nintendo World κυκλοφόρησε το 1998 και ασχολούνταν με παιχνίδια του Ν64, λίγες σελίδες αφιερωμένες στο «με το ένα χειριστήριο στον τάφο» Super NES και ακόμα πιο λίγες στο «περιμένω να βγουν τα Pokemon για να κάνω δυναμικό comeback» GameBoy. Και μια ακόμα μετάφραση στα ελληνικά έντυπα χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι έλειπε η ποιότητα.


PlayStation Tips

Το 1998 ενώ το Playstation ήταν στον κολοφώνα της δόξας του απέκτησε και ξεχωριστό περιοδικό για walkthroughs και cheats. Το ότι ήταν μετάφραση του αντίστοιχου Αγγλικού και το ότι περιείχε demo CD είναι δεδομένα!


Play
Το 2000 και ενώ η βιομηχανία βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο καθώς ετοιμαζόταν να μπει για τα καλά στη νέα γενιά κονσολών με το Dreamcast να κυκλοφορεί περίπου ένα χρόνο στα μέρη μας και το PS2 να απέχει 2-3 μήνες από το launch κυκλοφορεί το περιοδικό Play. Στόχευε σε διευρυμένο κοινό προσπαθώντας να ικανοποιήσει console και pc gamers. Ήταν αρκετά περιεκτικό και μας ερχόταν με συνοδευτικό CD (με demo για pc) δυστυχώς, όμως η κυκλοφορία του διακόπηκε μετά από λίγα τεύχη.


PS2 magazine

Το 2001 και αφού το PS2 είχε ένα, περίπου χρόνο στην χώρα μας χωρίς αποκλειστικό, για την κονσόλα, έντυπο κυκλοφορεί το ανεπίσημο PS2 magazine προσπαθώντας να καλύψει το κενό. Το περιοδικό συνοδευόταν από DVD με video νέων παιχνιδιών για το PS2.


PS tips

Αναβιώνοντας στιγμές της προηγούμενης γενιάς κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με το PS2 magazine το PS tips. Το περιοδικό ήταν διμηνιαίο και περιείχε walkthroughs και cheats για τις κονσόλες Playstation (PSone, PS2).


PlayStation 2 Official Magazine

Το 2003 έρχεται στην Ελλάδα το επίσημο περιοδικό του PS2 όπως πρέπει… Με τις μεταφράσεις του και το demo DVD δηλαδή! Κυκλοφορούσε μέχρι να έρθει ο διάδοχος του και να το ενσωματώσει στην ύλη του.


PlayOn!

Η απόπειρα του εκδοτικού οίκου που μας έδωσε το Pixel να ξαναμπεί στον χώρο των περιοδικών για video games γίνεται με το PlayOn το 2005. Το έντυπο κυκλοφόρησε στην ανατολή της τωρινής γενιάς μηχανημάτων κοντά στο launch του Xbox360 αλλά κάλυπτε κυρίως παιχνίδια της προηγούμενης. Παρά την ποιότητα του εντύπου, το μεράκι και την όρεξη των συντακτών κυκλοφόρησαν μόλις 6 τεύχη αφήνοντας μας με την χαρά…


PlayStation Official Magazine

Και ερχόμαστε στο μοναδικό – ελληνικό- περιοδικό αποκλειστικά για βιντεοπαιχνίδια που θα βρείτε αν πάτε σήμερα στο περίπτερο (για αύριο δεν ξέρω). Το Official Playstation Magazine μας ήρθε το 2008 απευθυνόμενο σε κατόχους κονσολών Playstation (PS3, PSP και μια τζούρα PS2). Εννοείται ότι είναι μετάφραση του Αγγλικού και εννοείται ότι έχει demo Blu-Ray! Απ’ το ολότελα…


Και ερωτώ αγαπητοί, συναγωνιστές gamers: Ποιος ψέκασε; Ποια επιδημία έπεσε πάνω στα περιοδικά; Ποιος πήγε και άπλωσε τα ρούχα στη ταράτσα; Οι νέα γενιά gamers απαξιώνει τόσο πολύ τα έντυπα για χάρη του διαδικτύου που αυτά σταματούν να κυκλοφορούν; Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι θα λέγαμε όχι σε ένα καλογραμμένο – φθηνό περιοδικό για το αγαπημένο μας χόμπι. Τότε γιατί τέτοιο θανατικό; Τα ελληνικά έντυπα ακολουθούν απλώς τα αντίστοιχα ξένα, και μειώνονται ή μήπως η ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που καθιστά απαγορευτική την έκδοση τους; Μήπως είμαι παλιομοδίτης, συντηρούκλα και οπισθοδρομικός που ζητάω εν έτη 2010 ενημέρωση – και - από περιοδικό αντί να αναπαυθώ – μόνο - στις ανέσεις του internet; Η συνύπαρξη αυτών των δύο είναι αδύνατη ή μήπως υπάρχει μια μέση λύση; Πολλά ερωτήματα, που δεν βρίσκω απάντηση. Αλλά τι να σου κάνει, ένα μυαλό κι αυτό καμένο…

Οι Έλληνες gamers

Κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Τους πετυχαίνουμε σε forum και σε online αναμετρήσεις. Τους ξεχωρίσουμε από το κραυγαλέα ελληνικό ψευδώνυμο (VrasidasGR, GreekBigDick, KatakoloRuLeZ, κτλ). Είναι κάποιοι από εμάς. Μπορεί να είσαι και εσύ. Αλήθεια εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;


Ο Έλληνας gamer
Η λέξη videogames για τον Έλληνα gamer είναι συνώνυμη με το Playstation. Αλλάζει τα αμάξια στο Need For Speed σαν τα χειριστήρια και τα διακοσμεί σε σημείο να κινδυνεύουν να καούν κάποιο βράδυ του Φλεβάρη στην Πάτρα. Παίζει φανατικά Pro και ξέρει απ’ έξω το ρόστερ και το σύστημα κάθε ομάδας. Δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια σε άλλες κονσόλες γιατί τα κουμπιά στο χειριστήριο δεν είναι σαν του Playstation και νομίζει ότι το GTA είναι αποκλειστικότητα της Sony. Επίσης οι άλλες κονσόλες δεν έχουν Gran Turismo. Βασικό…

Ο Πειρατής
Δεν έχει δει ποτέ του κουτί ή manual. Έκλαψε με μαύρο δάκρυ όταν έκλεισε το gamato και κάθε της Σταυροπροσκυνήσεως ανάβει το καντήλι στην μνήμη του. Πίνει νερό στο άκουσμα της λέξης piratebay / isohunt και θεωρεί ότι τα DRM είναι τέχνασμα του Εξαποδώ. Τον λένε Κώστα αλλά οι φίλοι τον φωνάζουν Μπαρμπαρόσα.



Ο Αγρότης (Farmville)
Ξυπνάει πουρνό, πουρνό (στις 12) για να πάει να μαζέψει τα μούσμουλα και τα αγριοκέρασα από το χωράφι. Πρήζει τους «φίλους» του στο Facebook με spam μηνύματα να τον βοηθήσουν να χτίσει τον αχυρώνα/ στάβλο/ κοτέτσι στην εικονική του φάρμα. Επίσης τους πρήζει να υιοθετήσουν το μωρό μοσχαράκι/ σκιουράκι/ ιπποκαμπάκι και όλα τα σε -άκι που βρέθηκαν στην φάρμα του εντελώς τυχαία και θέλει να τα φορτώσει κάπου. Ρε μπελά που βρήκαμε. Μετά θα αναρωτιέσαι γιατί μειώνονται καθημερινά οι «φίλοι» σου… Μόνο το βιβλιάριο του ΟΓΑ σου λείπει. Και φυσικά ο Αγρότης gamer δεν γνωρίζει άλλα παιχνίδια πέρα από την εικονική φάρμα άντε και το φιδάκι στο κινητό… Fuckin’ casuals


Ο επιδειξίας
Ο πύργος σου κινδυνεύει να πάθει αναφυλαξία από το νέον, το UPS σου να καεί και το ρολόι της ΔΕΗ έχει ξεπεράσει σε στροφές αυτές του κινητήρα του αυτοκινήτου του Sebastian Loeb; Η καινούρια κάρτα γραφικών πρώτα μπαίνει στον Η/Υ σου και μετά στα e-shops; Ο ήχος εισαγωγής στα Windows μοιάζει τρομακτικός όταν προέρχεται από τα 7,1 Dolby ProLogic II ηχεία και η 27αρα LCD ξεχειλίζει από το γραφείο σαν τα ξυγκοπατσόκιλα χοντρής με μπικίνι; Τα ανεμιστηράκια είναι περισσότερα και από τα ηχεία και ο customized πύργος μοιάζει με έκθεμα του μουσείου μοντέρνας τέχνης; Τότε φίλε μου δεν είσαι απλά καμένος αλλά θα πρέπει να συλληφθείς για προκλητική επιδειξιομανία από το τμήμα ηθών και να καταδικαστείς να παίζεις ναρκαλιευτή σε Pentium 2 ισόβια. Δράκε της Silicon Valley.


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ gamer
Ναι ρε τερμάτισα το Assassin’s Creed ακούγοντας Φανή Δρακοπούλου και Βασίλη Καρρά, παίζω Team Fortress 2 online τρώγοντας διπλόπιτες με γύρο και πίνοντας μπύρες, αγόρασα το Dead or Alive μόνο και μόνο για να δω τα physics των πρωταγωνιστριών σε όλο τους το μεγαλείο, στα Pro/Fifa διαλέγω ελληνικές ομάδες κι ας χάνω συνέχεια και θεωρώ τον Kratos άξιο εκπρόσωπο της Ελληνικής κουλτούρας (ακόμα κι αν είμαι 360/Wii fanboy). Proud to be a Greek Gamer

Τα video games στην ελληνική tv.

Κι όμως τα κανάλια δεν καταργήθηκαν μετά την κυκλοφορία του Atari 2600. Υπάρχουν ακόμα και είναι περισσότερα απ’ όσα τα θυμάστε. Θα μου πείτε, και τι με νοιάζει εμένα αφού ο μόνος λόγος που ανοίγω πλέον την τηλεόραση είναι για να παίξω κάποιο game άντε και για κάνα επεισόδιο του Μπομπ Σφουγγαράκη. Τι άλλο να κάνω; Να δω ειδήσεις και να ψυχοπλακωθώ; Να παρακολουθήσω ελληνικές σειρές και να πέσω στα ταβόρ; Ή μήπως να δω μουσικά video clip στα οποία μια άσχημη, ερμαφρόδιτη, κοκκάλω τραγουδάει με κάτι ελαφρά ντυμένες ξεφωνημένες για κάποιον Αλεχάντρο; Σήψη… Κι όμως υπήρχαν, υπάρχουν και, λογικά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκπομπές που απευθύνονται σε εμάς τους gamers. Από αρχαιοτάτων χρόνων (90’s) υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση προγράμματα με θέμα τα βιντεοπαιχνίδια με πρωτοπόρους την κρατική τηλεόραση και τα μουσικά, νεανικά κανάλια της χώρας.


Βαδίζοντας στο 2000
Το 1991 στο Κανάλι 29 ξεκίνησε η εκπομπή "Βαδίζοντας στο 2000". Την εκπομπή παρουσίαζε ο νεαρός Ανδρέας Κουρής (σημερινός ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Mad). Η εκπομπή αν και φανερά ερασιτεχνική και όχι πολύ καλοστημένη είχε μεράκι. Παρουσίαζε κυρίως παιχνίδια για Amiga και καταγράφεται ως η πρώτη εκπομπή με κύριο θέμα της τα video games.

Computer show
Επίσης τo 1991 αλλά στην κρατική τηλεόραση ξεκίνησε η προβολή του “Computer show”. Παρουσιαστές της εκπομπής ήταν οι Αντώνης Λεκόπουλος και Γιωργος Κυπαρίσσης αμφότεροι συντάκτες του Pixel. Η εκπομπή παρουσίαζε παιχνίδια για home computers και είχε αρκετό χιούμορ (τι άλλο θα μπορούσε να έχει αφού μιλάμε για εκπομπή με συντάκτες του Pixel!). Με διάφορα σκετσάκια και κόντρες στο στούντιο σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις παιχνιδιών τράβηξε πολλούς gamers. Το cult following του Pixel την καθιστά αυτόματα καλτιά ανάμεσα στις εκπομπές τις ελληνικής tv.





Mad Games
Το 1998 ξεκινά η προβολή του Mad Games με παρουσιαστή τον Θάνο Χάντζο. Η εκπομπή παρουσίαζε αποκλειστικά παιχνίδια για PlayStation με την χορηγία της Sony Hellas και του περιοδικού Games. Reviews, cheats, trailers και διαγωνισμοί συνέθεταν ένα ευχάριστο mainstream πρόγραμμα που ωφελήθηκε από την αρκετά μεγάλη, εγκατεστημένη βάση χρηστών PlayStation στην χώρα μας.



Enter

To 2000 προβάλλεται η εκπομπή Enter στο Mad. Με παρουσιαστές τους Θοδωρή Ραφτόπουλο (τότε διευθυντή του περιοδικού Games), Θάνο Χάντζο (συντάκτη του περιοδικού Games) και Στάθη Καβούκη προσπάθησαν να εξελίξουν την συνταγή του Mad Games κάνοντας την εκπομπή πιο χαλαρή και παρεΐστικη. Όπως και το Mad Games απευθυνόταν σε mainstream κοινό.

Mad Games
Το 2008 το Mad Games έκανε την επανεμφάνιση του στους δέκτες μας με παρουσιαστή αυτή τη φορά τον συντάκτη του PC World Δημήτρη Καρέτσο. Η εκπομπή κυμαίνονταν σε πιο ενημερωτικά και multiplatform πλαίσια από τους προκατόχους της στο Mad και εκτός των trailers είχε και ζωντανές παρουσιάσεις παιχνιδιών. Είχε περισσότερο core κοινό αλλά δεν εμβάθυνε λόγω του target group του καναλιού.



Cyberland
Μια διαδικτυακή εκπομπή για video games έκανε την εμφάνιση της το 2009 στο njoytv.gr με το όνομα Cyberland. Οι παρουσιαστές Πάνος και Κατερίνα μας ενημερώνουν για τα νέα της βιομηχανίας με trailers, gameplay videos αλλά και για θέματα τεχνολογίας που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με βιντεοπαιχνίδια.



Game On

Η πιο πρόσφατη εκπομπή που έκανε την εμφάνιση της στην ελληνική τηλεόραση είναι του MTV με το όνομα Game On και παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Κουτσούμπα. Η εκπομπή ασχολείται με όλες τις πλατφόρμες και αν και σε πολύ πρώιμα στάδια μας έχει δώσει δείγματα γραφής για το μέλλον της.




Άλλες εκπομπές


Ψηφιακή Ελλάδα
Η εκπομπή της ΕΤ1 αφορά κυρίως την τεχνολογία αλλά αρκετές φορές ο παρουσιαστής της Ψηφιακής Ελλάδας, Νίκος Βασιλάκος μας παρουσιάζει παιχνίδια αλλά και καλεί στο στούντιο γνωστούς συντάκτες του χώρου.





G.A.N.G.
Το 2003 στο σημερινό Channel9 έκανε την εμφάνιση της η εκπομπή Games and Gamers ή αλλιώς "Gang". Την παρουσίαζαν τρεις gamers οι οποίοι με διάφορα σκετσάκια και έτοιμα κείμενα παρουσίαζαν παιχνίδια σε ανάλαφρους τόνους. Από τις πιο fun εκπομπές και η πιο αγαπημένη ανάμεσα στους Έλληνες gamers.


Όπως βλέπουμε ακόμα κι αν η χώρα μας δεν είναι καμιά υπερδύναμη στην βιομηχανία της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας με μεγάλη εγκατεστημένη βάση χρηστών, το μεράκι και η όρεξη κάποιων ανθρώπων μας έχουν δώσει ουκ ολίγες εκπομπές που να ασχολούνται με το χόμπι μας. Η έλλειψη ποιότητας και ο μερικές φορές ενοχλητικός ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα είναι κάποια από τα μειονεκτήματα των περισσοτέρων εκπομπών αλλά και πάλι τουλάχιστον υπήρξαν και έκαναν κάτι που άλλοι δεν τόλμησαν ή δεν σκέφτηκαν. Ένα τελευταίο έχω να πω: τιμή και δόξα στον άγνωστο παρουσιαστή-gamer που βγήκε σε τοπικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα να παρουσιάσει μια εκπομπή για video games, χωρίς χορηγούς – διαφημίσεις - υποστήριξη! Και είναι πολλοί αυτοί πιστέψτε με. Miyamoto bless them!


Ο Άγνωστος Gamer

σ.σ. Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο και να συλλέγω πληροφορίες για τις εκπομπές για video games στην Ελλάδα θεώρησα το έργο πολύ απλό και ότι δεν θα χρειαστεί κόπος για να το φέρω εις πέρας. Στο μυαλό μου είχα 2-3 εκπομπές που γνώριζα και παρακολουθούσα. Έλα όμως που όχι μόνο για να βρεις πληροφορίες και footage αυτών των εκπομπών πρέπει να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές αλλά από εκεί που είχα να κάνω με 2-3 ξεφύτρωσαν πολλές παραπάνω και όλες μου δινόντουσαν με πληροφορίες σταγονόμετρου. Κάποιος τίτλος που δεν ήταν ακριβής, ένα τοπικό κανάλι που δεν το ‘χα ξανακούσει και ένας άγνωστος παρουσιαστής συνέθεταν ένα συμπούρμπουλο αναζητήσεων που δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Ζητώ συγγνώμη εάν ξέχασα κάποια εκπομπή ή κάποια σημαντική παρουσία του χώρου. Ξέρω ότι το άρθρο είναι ελλιπές αλλά τουλάχιστον οι επόμενοι από μένα θα χρειαστεί να ψάξουν λιγότερο και για λιγότερα. Όποιος έχει υλικό και πληροφορίες για εκπομπές που δεν αναφέρθηκαν στο παραπάνω κείμενο ή αναφέρθηκαν ελλιπώς ας τις μοιραστεί με τους υπόλοιπους συνάδελφους/ συναγωνιστές gamers. Keep bringing them!

Λοστ ιν τρανσλέισιον (Hamenoi sti metafrasi)


Γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε ως επιλογή την Ελληνική γλώσσα στα video games. Φανταστείτε να έκαναν οι publishers ακριβή μετάφραση ακόμη και των τίτλων στα ελληνικά! Θα γέλαγε και ο Jack Thompson με τα χάλια μας. Δείτε μερικά παραδείγματα και θα καταλάβετε.





Tomb Raider
- Επιδρομέας τάφων
ποιος έκλεψε το λαδάκι και το θυμιατό από τον τάφο του παππού; Άτιμη Lara Croft…

Canis Canem Edit - Σκύλος τρώει σκύλο
κανιβαλισμένα πεκινουά

Syphon Filter
- Φίλτρο σιφονιού
σιγά μην είναι και φίλτρο απορροφητήρα

Twisted Metal
- Στριμμένο μέταλλο
καλά αυτός ο λευκοκασσίτερος δεν παίρνει από κουβέντα σου λέω, είναι στριμμένο μέταλλο


Super Mario Bros - Αφοι Υπέρ Μάριο
Είδη υγιεινής, πλακάκια, ντουζιέρες στο 8ο χιλ. εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας απέναντι από το κέντρο διασκεδάσεως «Το Αλύχτισμα»

Spyro: A hero’s tale - Σπύρος: Η ιστορία ενός ήρωα
Κώστας: η ιστορία ενός ωτορινολαρυγγολόγου, Δέσποινα: η ιστορία μιας κλιμακτηρίου

Perfect Dark Zero - Τέλειο Σκοτάδι Μηδέν
μας τέλειωσε κύριε το Τέλειο σκοτάδι θέλετε ένα μέτριο, ένα καλούτσικο; Το Τέλειο μηδέν

Halo – Φωτοστέφανο
το φοράει ο Άγιος Master Chief, μεγάλη η χάρη του

Devil May Cry
- Ο Διάβολος μπορεί να κλάψει
σιγά μην πλαντάξει κιόλας, τι τον περάσατε για την Μάρθα Βούρτση;


Dead Space - Νεκρό διάστημα
Να ζήσουμε να το θυμόμαστε

Final Fantasy
- Τελευταία φαντασίωση
γιατί ως γνωστόν τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας

Red Dead Redemption - Κόκκινη νεκρή λύτρωση
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά και να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει

Getting Up, Contents Under Pressure - Εγερτήριο, περιεχόμενα υπό πίεση ανακινήστε καλά πριν την χρήση, ανάλωση κατά προτίμηση πριν: δείτε το καπάκι


Saints Row - Η σειρά των αγίων
Μετά από σας Αη Λάζαρε. Ευχαριστώ τέκνον μου, μια ανάληψη ήρθα να κάνω

Spyro: Dawn of Dragon
- Σπύρος: Η αυγή του δράκου
Στέλιος: το μεσημέρι του μεταξοσκώληκα, Μαριγούλα: το απόγευμα της μπεκάτσας

Soul Calibur - Διαμέτρημα ψυχής
πόση την έχεις δηλαδή;

Animal Crossing
- Διάβαση ζώων
προσοχή η ταχύτητα ελέγχεται με ραντάρ από το προβατάκι του χωριού
Rayman: Raving rabbits - Ρέιμαν: Έξαλλα κουνέλια
ούτε κρακ να τα τάιζαν

Altered beast - Μεταβαλλόμενο κτήνος
έχουν και τα κτήνη μια κυκλοθυμία
The Darkness - Τα σκοτάδια
ανάψτε κάνα φως, θα σκοτωθούμε

Τσίγκινο Joystick Awards


Καλά τα Golden Joystick Awards καλά και τα BAFTA αλλά έχουν καταντήσει γραφικά. Συγγνώμη αλλά ακόμα και το 3χρονο ανιψάκι μου με λοβοτομή μπορεί να σκεφτεί πιο πρωτότυπες κατηγορίες από το «Game of the Year Award» και «Best FPS». Λίγη φαντασία δεν βλάπτει. Αφού λοιπόν στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κάποιο event βράβευσης του αγαπημένου μας χόμπι αυτό εδώ το blog ξεκινάει την βράβευση των «Τσίγκινο Joystick Awards» με την ελπίδα να γίνει θεσμός αλλά και πηγή έμπνευσης. Οι νικητές επιλέχθηκαν σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και πήραν τα «Τσίγκινα Joysticks» τους με την αξία τους. Enjoy!

Και το βραβείο πηγαίνει:

Software


Βραβείο παιχνιδιού «Δεν μου φτάνει το εξώφυλλο για τον τίτλο θέλω πανό του ΠΑΟΚ»
Νικητής: Final Fantasy Crystal Chronicles: My life as a Dark Lord
Runner up: Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure

Βραβείο παιχνιδιού «Τα βιβλία μου είναι γαμάτα, οι ταινίες μου βλέπονται, τα παιχνίδια μου τα φτιάχνει η ΕΑ»
Νικητής: Harry Potter series
Runner up: Lord of the Rings series

Βραβείο παιχνιδιού «Senario??? Den katalavaino ellinika»
Νικητής: Super Mario series
Runner up: Little Big Planet

Βραβείο παιχνιδιού «Ρόμπα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι»
Νικητής: Just Dance
Runner up: Wii music

Βραβείο παιχνιδιού «Άχου το μωρέ»
Νικητής: Little Big Planet
Runner up: Animal Crossing

Βραβείο παιχνιδιού «Πες μας τι πίνεις;»
Νικητής: Flower
Runner up: REZ

Βραβείο παιχνιδιού «Σεμινάριο για ορθοπεδικούς»
Νικητής: Mortal Kombat series
Runner up: God of War series

Βραβείο παιχνιδιού «Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα»
Νικητής: Fragile Dreams: Farewell Ruins of the Moon
Runner up: Heavy Rain

Βραβείο παιχνιδιού «Που στο τέλος του ονόματος του δεν έχει αριθμό ή ημερομηνία»
Νικητής: Shadow of the Colossus
Runner up: Bayonetta

Βραβείο παιχνιδιού «Που το παίζεις ξύνοντας την μύτη σου»
Νικητής: Endless Ocean
Runner up: SingStar

Βραβείο παιχνιδιού «Που ο πρωταγωνιστής πηδάει πιο πολύ και από πορνοστάρ σε όργιο»
Νικητής: Prince of Persia: The Forgotten Sands
Runner up: Super Mario series

Βραβείο παιχνιδιού «Τα στήθια σου σαν γάλατα γαργάλατα, γαργάλατα»
Νικητής: Dead or Alive series
Runner up: Leisure Suit Larry series

Βραβείο παιχνιδιού «Πήγαινε στη γωνία να δεις αν έρχομαι»
Νικητής: Duke Nukem Forever
Runner up: Sadness

Βραβείο παιχνιδιού «Α εσύ είσαι; Δεν σε γνώρισα ντυμένη»
Νικητής: Lara Croft - Lara Croft: The Guardian of Light
Runner up: Jill Valentine – Resident Evil 5

Βραβείο παιχνιδιού «Έχω κάτι φόλες, φρεσκότατες»
Νικητής: Nintendogs
Runner up: Duck Hunt

Βραβείο παιχνιδιού «Πως κατάντησες έτσι σαν το γκόλου μ’»
Νικητής: Prince – Prince of Persia: The forgotten Sands
Runner up: Max Payne - Max Payne 3

Βραβείο παιχνιδιού «Όλοι οι καλοί χωράνε»
Νικητής: World of Warcraft
Runner up: MAG

Βραβείο παιχνιδιού «Μη φας έχουμε γλάρο»
Νικητής: Cooking mama
Runner up: Iron Chef

Βραβείο παιχνιδιού «Πες αλεύρι; Ο AVGN σε γυρεύει»
Νικητής: Ju-on The Grudge
Runner up: Imagine Babysitter


Hardware



Βραβείο κονσόλας «Με χειριστήριο που το παράκανε με τις λαβές»
Νικητής: N64

Βραβείο κονσόλας «Που το redesign σημαίνει αλλάζω χρώμα και προσθέτω features που έπρεπε να έχω από το launch»
Νικητής: Xbox 360

Βραβείο κονσόλας «Αγαπημένης του Μπαρμπαρόσα»
Νικητής: PSP
Runner up: PSone

Βραβείο κονσόλας «Με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Αιθιοπία»
Νικητής: Virtual Boy
Runner up: Dreamcast

Βραβείο κονσόλας «Με ηλίθιο όνομα έως 3 γράμματα»
Νικητής: Wii
Runner up: 3DO

Βραβείο κονσόλας «Δεν μας φτάνουν 2 χέρια για να τη χειριστούμε»
Νικητής: Nintendo DS
Runner up: Atari Jaguar

Βραβείο κονσόλας «Του 2006 με χειριστήριο του 1997»
Νικητής: PS3


Βραβείο κονσόλας «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη»
Νικητής: PS2
Runner up: GameBoy